Az alábbi eszközök legnagyobb része az interneten némi bogarászás után föllelhető. Általában az angol nyelvű oldalak sokkal gazdagabb anyagot kínálnak föl egy-egy keresésre, mint a magyar nyelvűek. Ahol tudom, megadom a forrást. Ahol nem adom meg, ott köszönettel veszem, ha aki tudja, kommentben kisegít vele. Ugyanígy köszönöm, ha valaki “beleköt” valamibe, mert abból tanulhatunk.

A legtöbb eszköz aránylag kis felkészültséggel és egyszerű szerszámokkal elkészíthető, persze nem egyformán. Így egy kartonpapírból készült napgrillt odahaza egy háziasszony a serdülő leányával játszva elkészíthet, míg pl. egy Picasso-kályha komoly feladat elé állítja a készítőjét, még ha meg is vásárolja a (nagyon alapos és gyakorlatias) könyvet az elkészítéséről. Ki-ki eldöntheti, melyiknek fog neki.

A letölthető rajzok A4 méretűek, otthoni nyomtatón is kinyomtathatóak.

Egyszerű napgrillek

Akit mélyebben érdekel a kérdés, elindulhat a következő weboldalon: http://solarcooking.org/plans/ Alább azokat közlöm, amelyekhez kicsit részletesebb rajzokat készítettem.

1. Dual Setting

A kész Dual Setting napgrill

A kész Dual Setting napgrill

Egy méretes kartonpapírra fölszerkesztjük a rajz (DualSetting szabásterv (pdf, letölthető) )szerinti vonalakat.  A folyamatos vonalak vágások (egy jó tollkéssel – sniccer -, kemény felületen – üvegen -, vonalzó mellett átvágjuk a kartont), a szaggatottak hajtásvonalak (ezek mentén a tollkéssel csak kb. az anyagvastagság harmadáig megkarcoljuk: irdaljuk v. ritzeljük a papírt). Ezután annyi alufóliát terítünk rá, hogy mindenütt fedje. Levéve a fóliát ragsztóval kenjük be a kartont (erre a célra pl. szilikonkaucsuk a legjobb). Egyenletesen, gyorsan terítjük, majd a fényesebbik felével fölfelé ráhelyezett alufóliát egy félkemény gumihengerrel finoman rásimítjuk. A szilikon 3-5 óra alatt megköt, ekkor érvényesítjük a hajtásvonalakat és kész a napgrill.

Hozzávalók: kartonpapír (legjobb a hajtásvonalmentes), 0,03…0,1 mm vastag vagy háztartási alufólia, szilikon (színtelen v. fehér), fogaslemez, spatulya, gumihenger, tollkés, a fóliához nagyon éles és ép olló.

2. CooKit

A kész CooKit

A kész CooKit

Az elkészítése és anyagigénye ugyanaz, mint az előzőnek. A fekete-fehér szabásminta innen: CooKit ff szabásrajz tölthető le. Ez és az előző közt a legfőbb különbség, hogy míg a Dual Setting téli és nyári üzemre is állítható (innen is a neve), addig a CooKit csak nyári napállásra lett kitalálva.

Mindkettőnek nagy előnye, hogy használaton kívül összehajtható, így pillanatok alatt eltüntethető, valamint, hogy könnyű, így hasznos túratárs lehet kerékpáron és gyalog.

3. Paracuina – ne dobd el a reklámesernyődet

Egy jólsikerült példány

Egy jólsikerült példány

Hazánkban egy másfél m átmérő körüli, precíz forgási paraboloid alakú, tükörfényes felületű napgrill fókuszában, nyáron, jól oda lehet kozmálni a pörköltet. Ezt elég nehéz elérni, viszont jó közelítést adhat egy családi méretű reklámesernyő, aminek kb. 75 cm hosszúak a pálcái.

Ehhez nincs szabásminta. A kifeszített esernyő vásznát cikkenként megkenjük ragasztóval (szilikon), egyenletesen és gyorsan elsimítjuk, majd ráfektetve az alufóliát egy tompahegyű, ám éles ollóval a pálcák mentén körbevágjuk. Látni fogjuk, hogy a vászon behajlik, és erre a nyeregfelület-szerűségre nehéz rásimítani az alufóliát. A kapott eredmény tehát nem tükrös, valamit szórni fogja a sugarakat, de nem rossz.

A félkész ernyőgrillünket kitesszük a napra, és megkeressük a fókuszt, ahová a legtöbb napsugarat veti a nyélen. A nyelet úgy vágjuk le, hogy abba még egy ügyes, vékony köracélból hajtott edénytartót beszúrva épp az edény aljára érjen az összegyűjtött napsugár.

Anyagigénye nem egészen egy kartus szilikon és kb. 6 m, kb. fél m széles alufólia.

4. Primrose – haladóknak

Egy tökéletes tükör

Egy tökéletes tükör

Kis asztalostudással remek, tűzhely formájú eszköz készíthető. Megáll a lábán, viszont  a hátizsákba már bajosan fér belé. A mellékelt rajzokból, kis kreativitással, ki-ki elkészítheti. A tűzhely belsejének precíz kitapasztását alufóliával nem érdemes lespórolni, mert erősebb nyári napokon a fa is megéghet! Ugyanezért érdemes vastagabb alufóliát használni (0,1 mm). Az adott helyen és évszakban optimális tükörállás kis kísérletezés árán beállítható, és ha kell, új forgáspont is kijelülhető a tükörnek (ami használaton kívül fölcsukható, így nem sérül).

Napaszalók

appalache_15_011

appalache_15_011

Voltaképpen egy síkkollektorral ellátott dobozok, amelyek meleg levegőt áramoltatnak a dobozban lévő áttört tálcákon, így az azokon lévő terményt – gyümölcsöt, gyógynövényt, fűszert, gombát, zöldséget – kíméletesen, de aránylag gyorsan megaszalják. Helytől és mikroklímától függ, de egy jól kiválasztott aszalóval egy évben több mázsa termény is leaszalható. Kiváló hazai tervek és termékek is vannak, és érdemes a “solar food dryer” kifejezésre rákeresni. A különféle életmód- és női magazinok pedig számtalan aszalvány.hasznosítási ötlettel szolgálnak.

A Mecsek Zöldúton rendszeresen szervezek napaszalóépítő műhely- és nyílt napokat, ezeket többnyire a facebookon hirdetem meg eseményekként. A facebookon a készítés gyakorlati lépéseit megkönnyítő fotóalbum folyamatosan bővül új képekkel. Néhány, az építést segítő rajz itt található.

Madaras zár

Madaras zár

Hozzászólás